Flaczki
Canva.com

Flaczki po zamojsku po polsku. Dodaj szczyptę tej przyprawy, a zmienisz smak!

Lubicie flaczki? Jeśli tak, to mamy dla Was kultową recepturę na babcine flaczki po zamojsku. Warto je przyprawić popularną przyprawą.
Reklama

Składniki na pyszne flaczki

Do przygotowania tych flaczków potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1 kg (1000 g) obgotowanych flaków cielęcych,
  • 2 ćwiartki kurczaka,
  • 200-225 g wędzonego boczku,
  • 210 ml passaty pomidorowej,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 1/4 korzenia selera;

dodatki i przyprawy - 1 średnia cebula, 1 łodyga selera naciowego, 1 średni liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, mielony suszony imbir, mielone chili, słodka mielona czerwona papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, mielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszne flaczki po zamojsku?

Minestrone
Canva.com

Przygotowanie - kurczaka zalejmy 2000 ml wody, dodajmy pokrojone w słupki marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy, a także liść laurowy i ziele angielskie. Posólmy. Ugotujmy rosół i wyjmijmy mięso. Flaczki wrzućmy do garnka z posoloną wodą, gotujmy 10-11 minut. Odlejmy na sicie. Ponownie zalejmy wodą, gotujmy 10 minut i ponownie odcedźmy na sicie. Znów boczek pokrójmy w kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzejmy 2 łyżki oleju.

Wrzućmy boczek, a kiedy się wysmażmy, dodajmy drobno posiekaną cebulę i posiekaną łodygę selera.

Reklama

Podsmażajmy 5-6 minut. Dodajmy flaczki i rosół z warzywami. Gotujmy około 69-73 minut, do miękkości flaków. Następnie wlejmy passatę pomidorową i gotujmy jeszcze około 24-26 minut. Na koniec flaki doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym, mielonym chili, imbirem.

Dodatkowa uwaga - flaczki możemy też doprawić majerankiem - świeżym lub suszonym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama