Flaczki po zamojsku po polsku. Dodaj szczyptę tej przyprawy, a zmienisz smak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszne flaczki
Do przygotowania tych flaczków potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 kg (1000 g) obgotowanych flaków cielęcych,
- 2 ćwiartki kurczaka,
- 200-225 g wędzonego boczku,
- 210 ml passaty pomidorowej,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia pietruszka,
- 1/4 korzenia selera;
dodatki i przyprawy - 1 średnia cebula, 1 łodyga selera naciowego, 1 średni liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, mielony suszony imbir, mielone chili, słodka mielona czerwona papryka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, mielony pieprz czarny.
Jak zrobić pyszne flaczki po zamojsku?
Przygotowanie - kurczaka zalejmy 2000 ml wody, dodajmy pokrojone w słupki marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy, a także liść laurowy i ziele angielskie. Posólmy. Ugotujmy rosół i wyjmijmy mięso. Flaczki wrzućmy do garnka z posoloną wodą, gotujmy 10-11 minut. Odlejmy na sicie. Ponownie zalejmy wodą, gotujmy 10 minut i ponownie odcedźmy na sicie. Znów boczek pokrójmy w kostkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzejmy 2 łyżki oleju.
Wrzućmy boczek, a kiedy się wysmażmy, dodajmy drobno posiekaną cebulę i posiekaną łodygę selera.
Podsmażajmy 5-6 minut. Dodajmy flaczki i rosół z warzywami. Gotujmy około 69-73 minut, do miękkości flaków. Następnie wlejmy passatę pomidorową i gotujmy jeszcze około 24-26 minut. Na koniec flaki doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem czarnym, mielonym chili, imbirem.
Dodatkowa uwaga - flaczki możemy też doprawić majerankiem - świeżym lub suszonym.