canva.com
Flaki z tradycją: jak zrobić pyszne danie z kuchni polskiej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Flaki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. To danie, które kojarzy się z kuchnią domową, tradycją i smakiem dzieciństwa. Flaki to danie, które wymaga trochę wysiłku, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi trud. Zdradzamy przepis na flaki oraz podpowiemy, jak podawać to danie oraz jakie ciekawostki z nim związane warto znać.
Reklama
Flaki - przepis
Składniki:
- 1 kg wołowiny (łopatka, kość z szynki)
- 1 kg podrobów (flaki, serca, wątróbki,)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 litry wody
Przygotowanie:
- Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Podroby dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w paseczki.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać smalec. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na złoty kolor.
- Dodać wołowinę i smażyć na złoty kolor.
- Dodać podroby i smażyć przez kilka minut.
- Dodać mąkę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodać ocet i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Zalać wszystko wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 3 godziny, aż mięso i podroby będą miękkie.
- Podawać z pieczywem lub z ziemniakami.
Canva.com
Jak podawać flaki?
Tradycyjnie flaki podaje się z pieczywem lub z ziemniakami. Można również dodać do nich świeżą natkę pietruszki lub kwaśną śmietanę. Flaki to danie, które najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto podawać je od razu po ugotowaniu.
Reklama
Porady i Ciekawostki
- Przygotowując flaki, warto pamiętać, że podroby należy dokładnie umyć i oczyścić.
- Flaki to danie, które najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto podawać je od razu po ugotowaniu.
- Jeśli chcemy, aby flaki były bardziej treściwe, możemy dodać do nich więcej podrobów.
- Flaki to danie, które najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego warto je przygotować z wyprzedzeniem.
- W niektórych regionach Polski, flaki podaje się z dodatkiem kaszy gryczanej lub ziemniaków.
- Flaki to danie, które jest bardzo popularne w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
Zobacz także
Wypróbuj przepis na flaki! Zaskocz rodzinę tym pysznym daniem.
Flaki to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej. To danie, które wymaga trochę wysiłku, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi trud. Warto pamiętać, że podroby należy dokładnie umyć i oczyścić, a flaki najlepiej smakują na ciepło. Podając flaki, warto zastosować tradycyjne dodatki, takie jak pieczywo lub ziemniaki. Flaki to również danie, które ma wiele odmian i jest bardzo popularne w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Flaczki po zamojsku po polsku. Dodaj szczyptę tej przyprawy, a zmienisz smak!
Lubicie flaczki? Jeśli tak, to mamy dla Was kultową recepturę na babcine flaczki po zamojsku. Warto je przyprawić popularną przyprawą.
Flaczki z cegłą i obowiązkowo gęsina - tak kiedyś jadły elity w Polsce
Czasy międzywojenne przyniosły wiele zmian, również społecznych, a jedną z najprężniej rozwijających się wtedy branż stała się gastronomia. Wyrastające jak grzyby po deszczu restauracje, kawiarnie i pomniejsze przybytki były miejscem spotkań i życia towarzyskiego. Tętniła nim zwłaszcza stolica, dokąd ściągały setki ludzi w poszukiwaniu pracy i lepszego życia.
Flaczki z boczniaków - prosty przepis na pożywną zupę bez mięsa
Flaczki z boczniaków to niepozorna, a jednocześnie bardzo pyszna zupa - idealna dla wegetarian, bowiem jest bez mięsa. Do tego ta zupa grzybowa jest niezwykle delikatna i nieprzypomina smaku często tłustych flaków wołowych. Dziś dzielimy się z wami naszym ulubionym przepisem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl