Musztarda, keczup, czy majonez? Pyszny sos do kiełbasy z grilla
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kiełbaski z grilla doskonale smakują z keczupem, musztardą oraz majonezem. Coraz częściej Polacy wybierają także sos tysiąca wysp, czy sos czosnkowy.
Keczup, czy musztarda?
Domowy keczup smakuje o wiele lepiej od tego, który jest dostępny w butelkach, czy słoikach w supermarketach. To ważne, aby w jego składzie było jak najwięcej pomidorów, bowiem mają one mnóstwo witaminy A oraz C i likopenu. Ten składnik odżywczy jest przeciwutleniaczem, który blokuje wchłanianie złego cholesterolu.
Domowy keczup nie potrzebuje żadnych wzmacniaczy smaku. Możemy dodać do niego cebulę, która ma nieodzowny wpływ na wygląd naszej cery oraz stan włosów.
Musztarda natomiast jest bardzo małokaloryczna i za sprawą gorczycy - oczyszcza nasz układ trawienny. Osoby, które chcą szybko schudnąć i są na diecie powinny stosować musztardę do podkreślenia smaku fit dań. Jedna łyżka musztardy to zaledwie 20 kalorii. Gorczyca pomaga obniżyć ciśnienie, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Majonez do smaku
Majonez jest dużo bardziej kaloryczny i w naszej diecie powinien pojawiać się raczej sporadycznie. Warto jednak wiedzieć, że domowy majonez bez wzmacniaczy smaku jest źródłem witamin A, D, E oraz B. Jedna łyżka sosu majonezowego ma aż 160 kalorii, ale możemy swobodnie dodawać jedną lub dwie łyżki do sałatek, czy dań z grilla. W składzie majonezu znajdziemy olej oraz jajka. Olej wpływa na prawidłową pracę serca i nerek, a jajka obniżają ciśnienie.
Przepisy na domowe sosy do kiełbasek
Nasze serca skradł naturalny keczup śliwkowy. Wystarczy, że sparzymy w gorącej wodzie pomidory, umyjemy śliwki i pokroimy je.
Dodamy oliwę oraz posiekany czosnek. Całość smażymy przez 2 minuty i przecieramy przez sito. Keczup w słoiczkach pasteryzujemy przez 15 minut.
Musztardę ziołową przygotujemy z 4 łyżek gorczycy - białej i czarnej. Zalewamy je wodą i octem. Całość odstawiamy na 13 godzin i dodajemy sól oraz miód. Miksujemy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy czosnek, ulubione zioła i miksujemy.
Domowy majonez cytrynowy przygotujemy z jajka, musztardy, octu, oleju słonecznikowego, soli, pieprzu oraz czosnku i cytryny. Pieczemy czosnek w piekarniku. Do miseczki wrzucamy skorupki z jajka, dolewamy ocet i dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość miksujemy i wlewamy olej. Do majonezu dodajemy czosnek, skórkę z cytryny i sok cytrynowy.