Ser na grilla - jaki jest najlepszy? Idealny do chrupiącej grzanki i warzyw z rusztu
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grillowany ser sprawdzi się na każdym stole w trakcie imprezy na świeżym powietrzu. Kluczową kwestią jest wybór sera oraz przygotowanie aromatycznych dodatków, które podkreślą jego delikatny, aczkolwiek słony smak. To, na co macie dziś ochotę?
Jaki wybrać ser na grilla i z czym go podawać?
Wiele osób uważa, że każdy ser nadaje się na ruszt. W zasadzie to prawda, aczkolwiek istotny jest wybór metody grillowania, która zapobiegnie rozpuszczeniu smakołyku do środka grilla. Sery, takie jak mozzarella, emmentaler, cheddar oraz blue powinniśmy grillować nie bezpośrednio na ruszcie, a np. w tortilli, chlebie, na ziemniakach lub na plasterkach warzyw.
Bezpośredni pobyt na ruszcie dobrze znoszą: oscypek, halloumi, scamorza, camembert i caciocavallo.
Grillowany ser możemy podać z żurawiną lub konfiturą cebulową. To doskonały dodatek do sałatki z pomidorów, papryki i bakłażana. Sery pysznie smakują z pomidorkami cherry oraz ziołami prowansalskimi i chrupiącą bagietką lub tostem z rusztu. Smakołyk z grilla możemy również tuż po ściągnięciu z rusztu polać salsą z ostrej papryki.
Przepis na pyszny, grillowany ser
Jeśli wybieramy miękkie sery na ruszt, to warto pokroić je w grube plasterki i owinąć folią aluminiową. Na początku rozgrzewamy grill do średniej temperatury i kładziemy pyszne krążki na ruszcie. Warto wiedzieć, że grillowanie sera powinno się odbywać nie dłużej niż 3 minuty z każdej strony. Wyznacznikiem jest rumiana skórka. Ser grillowany zdecydowanie powinniśmy jeść na ciepło z ulubionymi dodatkami.