Nie lubisz placków ziemniaczanych ze śmietaną? Na punkcie tego prostego sosu oszalejesz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na placki ziemniaczane oraz sos czosnkowy
Do przygotowania tych placków ziemniaczanych potrzebne nam będą następujące składniki: 1000 g ziemniaków, 1 mała marchewka, 1 cebula, 1 duże jajko, 3-4 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia (na przykład beskidzki), 205 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 średni ząbek czosnek, sól, mielony pieprz, szczypiorek.
Jak zrobić pyszne placki?
Przygotowanie - na początek ziemniaki (kartofle) obierzmy, dokładnie opłuczmy, a następnie zetrzyjmy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Masę odstawmy na 5-7 minut. Po tym czasie zlejmy ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszajmy masy ziemniaczanej, aby skrobia pozostała na dnie naczynia). Marchewkę obierzmy, zetrzyjmy na tarce o drobnych oczkach, dodajmy do masy ziemniaczanej. Cebulę obierzmy i drobno posiekajmy, także dodajmy do przygotowanej wcześniej masy na placki. Dorzućmy 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku. Na koniec wbijmy całe jajko i wsypmy mąkę pszenną. Wszystko starannie wymieszajmy. Masę na placki doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzejmy olej. Smażmy partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu ułóżmy je na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osączyć tłuszcz.
Sos czosnkowy do placków ziemniacznaych - przepis
Gęsty jogurt naturalny (lub śmietanę) doprawmy do smaku solą oraz mielonym pieprzem czarnym. Dodajmy przeciśnięty lub obrany i drobno posiekany ząbek czosnku, wymieszajmy. Powstały sos posypmy posiekanym drobno szczypiorkiem (1-2 łyżki). Gorące placki ziemniaczane ułóżmy na talerzu. Podawajmy na stół razem z przygotowanym sosem jogurtowym.