Cacio e pepe makaron
Canva.com

Pasta aglio e olio - włoski minimalizm na talerzu [PRZEPIS]

Kuchnia włoska odznacza się przede wszystkim genialną prostotą i zastosowaniem wybitnych składników. Minimalistyczne przepisy są domeną Włochów i trzeba przyznać, że między innymi za to kochamy ten kraj. Jakość jedzenia ma dla nich pierwszorzędne znaczenie. Pasta aglio e olio to jeden z najprostszych makaronów pochodzących z tego słonecznego kraju, którym można się delektować niemal w każdej włoskiej restauracji. Jak go przygotować?
Reklama

Niezbędne składniki pasta aglio e olio

  • 300g makaronu penne rigate
  • 4 ząbki czonsku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 50g permezanu lub sera grana padano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania włoskiej pasty

  1. Makaron wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy, wyciągając go z wody chwilę przed czasem. Wówczas uzyskamy pożądany makaron w stylu al dente.
  2. Do garnka z rozgrzaną oliwą wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na niewielkim ogniu i dosłownie przez chwilę, by za bardzo się nie zarumienił. Wówczas dodajemy makaron. Całość bardzo dokładnie mieszamy na niewielkim ogniu.
  3. Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania.
  4. Makaron posypujemy potartym parmezanem lub grana padano bezpośrednio przed podaniem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama