Pyszna szarlotka z bezową pianką. Najlepszy przepis z notatnika babci Stasi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na jabłecznik z bezą
Nie bez powodu jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Jabłka są pyszne, pożywne i są dostępne w szerokiej gamie kolorów, kształtów i rozmiarów. Jest wiele sposobów na zjedzenie jabłka: można je zjeść na surowo, ugotować w naczyniu, a nawet wycisnąć z niego sok! Jabłka są również świetne dla osób lubiących słodycze, ponieważ zawierają bardzo mało cukru.
Są również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia krwi.
Jabłka pomagają również zachować zdrową skórę, dostarczając witaminy A i C. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, jak inne produkty spożywcze.
Do przygotowania spodu szarlotki potrzebujemy takich składników:
- 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 50 g smalcu lub masła
- 5 żółtek
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Masa jabłkowa powstanie z:
- 1 kg jabłek odmiany szara reneta
- 1 cukier wanilinowy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka z bezą krok po kroku
- Na początku przygotowujemy ciasto kruche.
- Do miski wrzucamy mąkę, cukier, wanilię oraz proszek do pieczenia.
- Dodajemy masło i smalec - te składniki odpowiednio wcześniej siekamy na kostkę.
- Ucieramy składniki, aż powstanie z nich kruszonka.
- Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
- Ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na 60 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Obieramy owoce i ścieramy na grubych oczkach.
- Dodajemy do jabłek wanilię, budyń, cynamon i sok z cytryny.
- Gotowe ciasto schłodzone w lodówce pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni.
- Aby przygotować bezę musimy ubić białka z solą i dodać cukier.
- Na spód wykładamy jabłka, a na górę bezę i starte ciasto.
- Wszystkie pieczemy przez 35 minut.