Szarlotka z bezą
Canva.com

Pyszna szarlotka z bezową pianką. Najlepszy przepis z notatnika babci Stasi

Macie swoje ulubione ciasto z dzieciństwa? Nasze to babcina, domowa szarlotka z delikatną, bezową pianką na górze oraz słodkim, kruchym spodem. To doskonały deser do jesiennej, rozgrzewającej herbaty z miodem.
Reklama

Składniki na jabłecznik z bezą

Szarlotka z bezą
Canva.com

Nie bez powodu jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Jabłka są pyszne, pożywne i są dostępne w szerokiej gamie kolorów, kształtów i rozmiarów. Jest wiele sposobów na zjedzenie jabłka: można je zjeść na surowo, ugotować w naczyniu, a nawet wycisnąć z niego sok! Jabłka są również świetne dla osób lubiących słodycze, ponieważ zawierają bardzo mało cukru.

Są również doskonałym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia krwi.

Reklama

Jabłka pomagają również zachować zdrową skórę, dostarczając witaminy A i C. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, jak inne produkty spożywcze.

Do przygotowania spodu szarlotki potrzebujemy takich składników:

  • 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu lub masła
  • 5 żółtek

Składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
Reklama

Masa jabłkowa powstanie z:

  • 1 kg jabłek odmiany szara reneta
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu

Szarlotka z bezą krok po kroku

  1. Na początku przygotowujemy ciasto kruche.
  2. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, wanilię oraz proszek do pieczenia.
  3. Dodajemy masło i smalec - te składniki odpowiednio wcześniej siekamy na kostkę.
  4. Ucieramy składniki, aż powstanie z nich kruszonka.
  5. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
  6. Ciasto formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na 60 minut.
  7. W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Obieramy owoce i ścieramy na grubych oczkach.
  8. Dodajemy do jabłek wanilię, budyń, cynamon i sok z cytryny.
  9. Gotowe ciasto schłodzone w lodówce pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni.
  10. Aby przygotować bezę musimy ubić białka z solą i dodać cukier.
  11. Na spód wykładamy jabłka, a na górę bezę i starte ciasto.
  12. Wszystkie pieczemy przez 35 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama