Słodkie muffinki z sernikowym nadzieniem. Prosty przepis na deser w 30 minut
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na muffinki
Do przygotowania tych muffinek potrzebne nam będą następujące składniki: 1 i ½ szklanki mąki tortowej, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2/3 szklanki maślanki, 4 łyżki oleju, 4 łyżki płynnego miodu naturalnego, 1 jajko; na nadzienie – 200 g mielonego twarogu, 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka proszku na budyń waniliowy; ponadto – masło i mąka do przygotowania foremek, cukier puder do oprószenia.
Jak upiec muffinki sernikowe?
Przygotowanie – na początek przygotujmy nadzienie: twaróg utrzyjmy z żółtkiem oraz cukrem waniliowym. Masę wymieszajmy z proszkiem budyniowym. Foremki na małe babeczki dobrze wysmarujmy masłem i oprószmy mąką. Następnie do jednej miseczki wsypmy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Natomiast do drugiej wbijmy jajko, roztrzepmy je widelcem. Potem dodajmy maślankę, olej oraz miód. Całość przemieszajmy.
Mokre składniki dodajmy do sypkich. Mieszajmy szpatułką tylko do połączenia się składników. Przygotowane foremki ustawmy na blasze. Na spód każdej foremki nałóżmy małą porcję masy twarogowej. Potem nałóżmy porcje przygotowanego ciasta.
Wstawmy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza. Pieczmy przez około 26-31 minut. Studźmy w foremkach przez 16-21 minut. Potem ciastka delikatnie wyjmijmy. Wystudźmy na kratce kuchennej. Przed podaniem lekko oprószmy cukrem pudrem.
Dodatkowa uwaga – sodę oczyszczoną przed podaniem do reszty składników rozpuśćmy w 1-2 łyżkach mleka. Dzięki temu rozprowadzi się ona równomiernie w całym cieście i nie będzie dziur w ciastkach.