Pasta awokado na kanapkach z mozzarellą
Canva.com

Ta pasta na kanapki jest hitem. Gwiazdy ją uwielbiają!

Awokado wcale nie jest warzywem, a owocem, jednakże mimo tego stanowi ono świetną bazę dla różnych wytrawnych smakołyków, chociażby różnego rodzaju past, które można wykonać w czasie ekspresowym, a potem przechowywać w lodówce, by umieszczać je następnie na kanapkach, grzankach i świeżych pachnących bułkach.
Reklama

Pyszna pasta z awokado to jednak niekoniecznie tylko klasyczne guacamole. Mniej standardowe smarowidło wykona się za sprawą dodatku zwykłego twarogu, dzięki któremu pasta przy okazji zyska trochę pełnowartościowego białka, stanie się bardziej sycąca i oczywiście znacznie zdrowsza.

Jak zrobić pyszną pastę z awokado?

Najpierw pół dużego awokado należy rozgnieść widelcem na w miarę gładką papkę i od razu doprawić odrobiną soku z cytryny, solą, pieprzem, odrobiną chili oraz jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Następnie dodać pół kostki półtłustego lub tłustego kalorii (w zależności od tego, jak bardzo kaloryczną pastę chce się zrobić), dopełnić całość łyżką lub dwoma łyżkami jogurtu naturalnego albo serka typu skyr i dokładnie wszystko wymieszać. Oczywiście pastę należy raz jeszcze spróbować, by w razie czego dodać do niej trochę soli albo pieprzu, aby nie była jałowa i miała dużo wyrazistego smaku. Na sam koniec posypuje się ją świeżym szczypiorkiem bądź drobno posiekaną cebulą dymką.

Reklama

Jak przechowywać pastę na kanapki?

Gotowa pasta kanapkowa z awokado spokojnie może poleżeć trochę w lodówce, dlatego śmiało warto przygotować ją z większej, nawet podwojonej lub potrojonej ilości składników, by potem zastępować nią gotowe smarowidła, w których składach zawsze znajdą się pewne niewskazane i niezbyt zdrowe substancje. Smarowidło bez dodatku chili powinno posmakować nawet najmłodszym. Aby taka wartościowa i zdrowa, a zarazem pyszna pasta z awokado stała się dla nich jeszcze smaczniejsza, przed nałożeniem ją na kanapki pieczywo można posmarować niewielką ilością masła, a gotowe kanapki wykończyć plasterkami pomidora malinowego i raz jeszcze posypać je szczypiorkiem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama