Dwa proste przepisy na wegański majonez. Świetny smak bez dodatku jajek!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wiele z nich zawiera także cukier czy gluten, zatem osoby z insulinoopornością, uczulone lub diabetycy nie powinny ich używać. Na szczęście jest dobra informacja: majonez możemy zrobić samodzielnie i to w kilka minut. I będzie on lepszy niż ten kupiony w sklepie! Przede wszystkim taki majonez będzie pozbawiony konserwantów czy sztucznych barwników. Ponadto sami możemy zdecydować, czy nasz majonez będzie słodszy, czy nieco bardziej słony. Wegański majonez możemy przyrządzić z aquafaby (zalewy z gotowanej ciecierzycy) lub mleka sojowego oraz soli kala namak.
Sposób I (z aquafaby)
Do przygotowania jednego słoika majonezu będziemy potrzebować: cztery łyżki aquafaby, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki soli, odrobinę pieprzu i cukru oraz szklankę oleju.
Przygotowanie majonezu zaczynamy od zmiksowania wszystkich składników oprócz oleju.
Miksujemy je aż do momentu, w którym zaczną się pienić. Wówczas stopniowo wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Powstałą miksturę wlewamy do słoika i wstawiamy na kilka godzin do lodówki po to, aby zgęstniał. Ten majonez możemy przechowywać w lodówce do dziesięciu dni.
Sposób II (z mleka sojowego)
Ten majonez przygotujemy z następujących składników: 200 ml mleka sojowego, 550 ml oleju, dwóch dużych łyżek musztardy, pięciu łyżek octu, łyżki soli kala namak, łyżki syropu kukurydzianego oraz jednej trzeciej łyżeczki czarnego pieprzu.
Do miski wlewamy mleko, ocet, dodajemy musztardę, pieprz i sól oraz miksujemy przez chwilę blenderem. Powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Gotowy majonez smakujemy i sprawdzamy, czy jest dobry. Możemy go jeszcze doprawić i wówczas ponownie miksujemy składniki. Gdy jest zbyt gęsty, możemy dolać trochę ciepłej wody. Z kolei, jeśli jest zbyt rzadki, możemy dodać nieco więcej oleju.