Zapiekanka ziemniaczana i kiełbasą w garnku
Canva.com

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - oto królowa rodzinnych stołów!

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to smaczny i pożywny obiad, który zadowoli nawet największych łasuchów. To idealna propozycja dla osób, które szukają pomysłu na szybki i prosty posiłek.
Reklama

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka sera startego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: zioła prowansalskie

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i kiełbaski?

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plastry. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. Pokrój kiełbasy i cebule w półksiężyce. Podsmaż je na patelni z łyżką masła, aż nabiorą złocistego koloru.
  3. Następnie ułóż podsmażoną kiełbasę i cebulę na wierzchu ziemniaków.
  4. W kolejnym kroku przygotuj sos. Rozpuść masło w garnku, dodaj mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty, aż powstanie gładka masa. Powoli wlewaj mleko, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj 3/4 szklanki sera startego i mieszaj, aż ser się rozpuści.
  5. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, a następnie wlej go na wierzch kiełbasy i ziemniaków.
  6. Posyp zapiekankę resztą sera startego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-35 minut, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama